De vloot

  • Hercules op de Waddenzee.

De vloot

Het korps beschikt over een aantal vaartuigen waarmee de kadetten leren varen. Natuurlijk is de Assam, het varende “clubhuis”, de Hercules, de MOB en drie beenhakker vletten.

Assam-vaart-2-24052014
Het korpsschip ASSAM II is een binnenvaartschip uit 1934 dat geheel door de vereniging zelf is omgebouwd. Het schip is geschikt voor alle binnenwateren en biedt slaapplaats aan een vijftig-tal zeekadetten. Aan boord bevindt zich een grote wasplaats met douche en wasmachine en de kombuis is volledig uitgerust om voor een grote groep goed en verantwoord te kunnen koken. Aan goede voeding wordt aan boord dan ook veel belang gehecht.

hercules-waddenzee

De stoere sleepboot Hercules is al enige tijd in het bezit van de zeekadetten. Deze 35pk sterke sleepboot wordt gebruikt om de beenhakkers mee te slepen (een record is 18 vletten!!) of instructie mee te varen door bijv. het Westland, of meegenomen worden op kampen.

IMG_5751
De (drie) stalen vletten worden gebruikt om elke zeekadet te leren zeilen, roeien of wrikken. Deze 6 meter lange vlet kan tegen een stootje en je kunt hier gemakkelijk in leren zeilen. Het roeien en wrikken gaat wat zwaarder als je nog een jonge kadet bent, maar door genoeg te oefenen en de techniek te leren, kunnen ook de jongere zeekadetten met de vletten overweg.

De Man Overboord Boot is een polyester vletje die altijd aan boord van de Assam staat. De naam zegt het eigenlijk al, valt iemand overboord dan wordt de MOB gebruikt om de persoon direct en veilig uit het water te halen. De MOB wordt ook door de kadetten gebruikt om te leren omgaan met een buitenboordmotor. Een aparte ervaring als je alleen maar het sturen met je fiets kent.

Back to Top
Share This